2024 yılı için Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) taban puanları ve başarı sıralamaları bilgisi resmi olarak duyuruldu. Detaylı bilgilere, aşağıda sunduğumuz tablo aracılığıyla erişebilirsiniz. ODTÜ'nün 2024 TYT ve AYT (YKS) kapsamındaki Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları, son dört yılın üniversite yerleştirme puanları baz alınarak oluşturulmuştur.
Sunduğumuz bu bilgiler, ÖSYM ve Yükseköğretim Kurulu'nun resmi yayın organı olan YÖK-YÖKATLAS'tan alınmış olup, son derece güncel ve güvenilirdir.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin dört yıllık programlarına dair taban puanlarını, başarı sıralamalarını ve ilgili kontenjanları aşağıda bulunan bölümde detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Bu bilgiler, üniversite tercih sürecinde adayların daha bilinçli kararlar alabilmesi için büyük önem taşımaktadır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi 4 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bölümleri Nelerdir?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türkiye'nin en prestijli eğitim kurumlarından biri olarak geniş bir yelpazede fakülte ve bölümlere sahiptir. Ancak, tam ve güncel bir listeyi ODTÜ'nün resmi web sitesinden incelemeniz en doğrusu olacaktır. Ancak bilgi kesim tarihim olan 2022'ye kadar olan genel bilgilere göre ODTÜ'de bulunan bazı ana bölümleri şu şekildedir,
Mimarlık Fakültesi
- Mimarlık Bölümü
- Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
Fen Edebiyat Fakültesi
- Biyolojik Bilimler Bölümü
- Kimya Bölümü
- Tarih Bölümü
- Matematik Bölümü
- Felsefe Bölümü
- Fizik Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- İstatistik Bölümü
Nasıl İlerlediğimizi Biliyorsun
Danışmanlık Al
Hedefin İçin Hadi Başlayalım!
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- İşletme Bölümü
- İktisat Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
Eğitim Fakültesi
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
- Eğitim Bilimleri Bölümü
- Temel Eğitim Bölümü
- Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü
Mühendislik Fakültesi
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
- Kimya Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Çevre Mühendisliği Bölümü
- Gıda Mühendisliği Bölümü
- Jeoloji Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Makina Mühendisliği Bölümü
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Maden Mühendisliği Bölümü
- Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü
Enstitüler
- Uygulamalı Matematik Enstitüsü
- Enformatik Enstitüsü
- Deniz Bilimleri Enstitüsü
- Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sosyal Bilimler Enstitüsü
Meslek Yüksekokulu
- Elektrik Programı
- Endüstriyel Elektronik Programı
- Endüstriyel Otomasyon Programı
- Kaynak Teknolojisi Programı
- Teknik Programlar Bölümü
Yabancı Diller Yüksekokulu
- Temel İngilizce Bölümü
- Modern Diller Bölümü
- Akademik Yazı Merkezi
Rektörlüğe Bağlı Bölümler
- Türk Dili Bölümü
- Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarihi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, Türkiye ile birlikte Orta Doğu bölgesinin ilerlemesine yardımcı olma vizyonuyla, özellikle fen ve sosyal bilimlerde uzmanlaşmış bireyler yetiştirmek amacıyla "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adı altında eğitim-öğretim hayatına başlangıç yapmıştır. Üniversitenin temelini atan "Kuruluş ve Hazırlıkları Hakkındaki 6887 Sayılı Kanun", 29 Ocak 1957'de hayata geçirilmiştir. ODTÜ'ye özgün yapısını ve tüzel kişilik statüsünü kazandıran "Kuruluş Kanunu" ise 27 Mayıs 1959'da yürürlüğe konulmuştur.
ODTÜ, Türkiye'nin yüksek öğrenim alanında getirdiği yeniliklerle ve modern eğitim anlayışıyla bilinir. Başlangıçta Ankara'nın merkezinde, Kızılay'daki Müdafaa Caddesi üzerinde yer alan bir bina ve TBMM'nin hemen arkasındaki barakalarda faaliyet gösteren üniversite, 1963 yılında Türkiye'nin ilk kampüs alanına taşınarak bugünkü konumunda eğitim-öğretim hayatına devam etmiştir. Mimarlık Bölümü, üniversitenin eğitim faaliyetlerine ilk adım atan bölüm olmuş ve 1957 yılında Makina Mühendisliği Bölümü de bu sürece katılmıştır. Ardından, 1957-1958 eğitim yılında Mimarlık, Mühendislik ve İdari Bilimler Fakülteleri kurulmuştur. Fen Edebiyat Fakültesi 1959'da kurulurken, Eğitim Fakültesi 1982 yılında öğretim hayatına başlamıştır. Günümüzde, ODTÜ'de beş fakülte altında toplam 41 lisans programı sunulmaktadır.
ODTÜ bünyesinde yer alan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitülerinde, 107 yüksek lisans ve 69 doktora programı ile eğitim ve araştırma faaliyetleri sürdürülmektedir. Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün faaliyetlerini İçel-Erdemli'deki kampüsünde gerçekleştirdiğini belirtmek gerekir.
ODTÜ, kurulduğu günden bu yana, bilimsel katkıları, kültürel ve entelektüel etkisi, aynı zamanda yetiştirdiği nitelikli mezunları ile Türkiye'nin önde gelen eğitim kurumlarından biri olmuştur. Şu an üniversite bünyesinde yaklaşık 791 öğretim üyesi, 225 öğretim görevlisi, 1.273 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Öğrenci sayısı 28.000'i aşkın olup, toplam mezun sayısı ise 120.000'in üzerindedir.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Dünyada ve Türkiye’de Kaçıncı Sıradadır?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 2021 yılında Webometrics Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda oldukça prestijli bir konuma oturdu. Bu sıralama, Temmuz ayında resmi olarak açıklandı ve ODTÜ'nün Türkiye'deki üniversiteler arasında zirveye oturduğunu, aynı zamanda uluslararası düzeyde de 497. sıraya yerleştiğini gösterdi. Bu başarı, ODTÜ'ye yaklaşık 12 bin üniversitenin değerlendirildiği global sıralamada ilk 500 içerisine giren tek Türk üniversitesi unvanını kazandırdı. Avrupa bazında değerlendirmelerde ise ODTÜ, 207. sıraya yerleşti.
Bu prestijli sıralama, İspanya'nın Bilimsel Araştırmalar Yüksek Kurulu bünyesinde faaliyet gösteren Cybermetrics Lab tarafından hazırlanmaktadır. Webometrics Üniversite Sıralamaları, yıl içerisinde iki kez, belirli aralıklarla kamuoyuna duyurulur. Sıralama kriterleri arasında üniversite web sitelerine diğer platformlar tarafından verilen referanslar, en yüksek atıfa sahip araştırmacıların çalışmaları ve en yüksek atıf alan yayınların ilk yüzde 10'luk dilimine dahil olanlar bulunmaktadır. Bu kriterler, üniversitelerin bilimsel katkıları ve uluslararası etkileşimleri hakkında önemli bir perspektif sunar.
YKS öğrenci koçluğu için tıklayınız.